تشخیص حرکت یا موشن دتکتور در دوربین مداربسته


تشخیص حرکت یا موشن دتکتور در دوربین مداربسته

تشخیص حرکت یا موشن دتکتور (Motion Detector) در دوربین های مداربسته یکی از از ساده ترین مکانیزم های پردازش تصویر دوربین های مداربسته است. این مکانیزم از طریق بررسی تغییرات در تصویر حرکت را تشخیص داده و از آن برای بخش های مختلف دستگاه DVR یا NVR کمک می گیرد.

موشن دتکتور چطور کار می کند؟

مکانیزم موشن دتکتور در واقع یکی از ساده ترین شکل های پردازش تصویر به شمار می رود. این مکانیزم با بررسی فریم های تصویر تغییرات در بین فریم ها را تشخیص می دهد و آنها را به عنوان حرکت در تصویر شناسایی می کند. میزان حساسیت و ناحیه حساس به تغییرات را میتوان در بیشتر دستگاه های ضبط کننده سیستم مداربسته شناسایی کرد.

نقاط مثبت و منفی مکانیزم موشن دتکتور

نقاط مثبت

  • سادگی: سادگی این مکانیزم امکان استفاده از آن بر روی انواع دستگاه های DVR را برای سالهای زیادی ایجاد کرده.
  • عدم نیاز به پردازش بالا: در کنار سادگی سیتماتیک این مکانیزم از نظر نوع پردازش تصاویر نیز کار ساده ای انجام می دهد و هزینه های سخت افزاری دستگاه های ضبط کننده را بالا نمی برد.
  • کارایی معقول در شرایط عادی: استفاده از مکانیزم پردازش تصویر در نوع خود برای کاربری های عادی و ساده بسیار موثر است و از حجم تصاویر ضبط شده در دستگاه به شدت می کاهد.

نقاط ضعف

  • عدم امکان تشخیص حرکت فیزیکی: همانطور که گفته شد مکانیزم موشن دتکتور برخلاف نامش تنها تغییرات در تصویر را شناسایی می کند نه حرکت اجسام را به همین دلیل ممکن است موشن دتکتور حتی با تغییرات نوری در محیط هم فعال شود.
  • عدم امکان استفاده به عنوان دزدگیرمحدودیت تشخیص در مکانیزم موشن دتکتور امکان استفاده از آن به عنوان دزدگیر را از بین می برد. در صورت استفاده با این کاربری هم میزان خطا بیش از حد بالا خواهد بود. برای چنین کاربردهایی بهتر است از سنسورهای PIR استفاده کنید.

کاربرد های موشن دتکتور

اصلی ترین کاربرد مکانیزم موشن دتکتور در هوشمند سازی روند ضبط تصاویر در سیستم های مداربسته است. با استفاده از این مکانیزم شما میتوانید زمانی که تصویر فاقد حرکت است ضبط را متوقف کنید و تنها زمانی که تغییراتی در تصویر اتفاق می افتد تصاویر را ضبط کنید. این کار ظرفیت ضبط تصاویر و هارد دیسک مورد نیاز برای سیستم مداربسته را به صورت جدی کاهش می دهد.

بیشتر بخوانید: نصب دوربین مدار بسته هایک ویژن

کاربردهای قابلیت تشخیص حرکت


مقصود از سیستم‌های مجهز به حسگر حرکت این است که پردازنده پیوسته تمامی دوربین‌های سیستم نظارتی را تحت کنترل داشته باشد. درخلال این مدت، اپراتور سیستم ممکن است با استفاده از سیستم معمولی سوئیچ کننده، برخی دوربین‌ها را به ترتیب خاصی انتخاب یا تنظیم کند. احتمال دارد سیستم مورد نظر به مانیتور دیگری که به سیستم موشن دتکتور وصل است، مجهز باشد و فقط تصویری در آن نشان داده نشود. در هنگام وقوع هر گونه حرکت در دوربین مداربسته، قابلیت تشخیص آن حرکت را به عنوان یک تغییر جدید تفسیر کرده و بلافاصله دوربین هشدار دهنده روی مانیتور بدون تصویر سوئیچ می‌کند و آژیر هشدار برای کاربر به صدا درمی‌آید. در نتیجه توجه کاربر بلافاصله بر روی دوربین مجهز به آلارم متمرکز می‌شود. این امکان وجود دارد که سیستم موشن دتکتور بتواند وقایع بیشتری را هم ثبت کند، نظیر تنظیم دستگاه دی وی آر بر روی حالت ضبط بی وقفه، تنظیم سیستم سوئیچ کننده بر روی یک سری دوربین‌های خاص جهت تسهیل در عملکرد ضبط و موارد دیگر. ممکن است آلارم سیستم به واسطه ورود سرزده شخصی به صدا در آید و بلافاصله از دید دوربین خارج شود. بنابراین کاربر با مشاهده مانیتور ورود شخص تازه وارد را نمی‌بیند و مطمئن نیست چه اتفاقی رخ داده است. برای برطرف شدن این مشکل، بسیاری از سیستم‌های مجهز به قابلیت موشن دتکتور حین تشخیص هرگونه تغییر جزیی، صحنه هشدار دهنده را به همراه یک یا چند فریم ثابت قبل و بعد از آن ضبط خواهند کرد. این فریم‌ها به صورت تصویر کامل، ضبط و امکان بررسی مجدد آن را برای کاربر فراهم می‌سازد. سپس کاربر می‌تواند رویداد از دست رفته در لحظه به صدا در آمدن آلارم را با جزئیات بیشتر بررسی کند.

 

طرز کار سیستم


برخی سیستم‌های حسگر حرکت از فریم و برخی از فیلد استفاده می‌کنند و بعضی از آنها بین این دو حالت یکی را انتخاب می‌کنند. این عملکرد در دستگاه‌های ذخیره سازی اطلاعات نیز استفاده می‌شود. برای روشن شدن مطلب باید بگوییم اصطلاح فریم برای همسازی به کار می‌رود اما روش واقعی می‌بایست برای سیستم موردنظر بررسی شود. قابلیت موشن دتکتور به یک روش الکترونیکی تشخیص تغییر درمیدان دید دوربین مداربسته اشاره دارد. در ساده‌ترین حالت، این قابلیت با ذخیره سازی یک فریم از اطلاعات تصویر و سپس مقایسه آن با فریم بعدی صورت می‌پذیرد تا نهایتا سیستم درباره تغییر صورت گرفته تصمیم گیری کند. تشخیص تغییر به اختلاف سطح تصویر بستگی دارد و بیانگر تغییر در سطح روشنایی یک صحنه می‌باشد. ممکن است آلارم در ابتدا به صدا درنیاید اما فریم بعدی تایید می‌کند که تغییری صورت گرفته یا خیر. در صورتی‌ که تغییر در سطح روشنایی توسط سیستم تایید شود، آن وقت آلارم به صدا در خواهد آمد. این تغییر ممکن است کاربر را وادار به مشاهده مانیتور از فاصله نزدیک‌تر کند، یا دستگاه هشدار دهنده مانند صدای زنگ به صدا درآید یا اینکه سیستم روی دوربینی که حرکت را تشخیص داده، سوئیچ کند. بسته به شیوه نمونه‌برداری، فرآیند نمونه‌برداری جهت تشخیص حرکت ممکن است تقریبا بین یک پنجم ثانیه یا یک ثانیه به طول بینجامد. این سیستم ساده ردیاب را می‌توان در محیط‌هایی که تغییرات بسیار جزیی در آن صورت می گیرد یا تغییر احتمالی در نتیجه ورود سرزده یک شیء رخ می‌دهد، استفاده کرد. با این حال شیء سرزده می‌تواند یک موش یا یک انسان باشد. سیستم قادر به تشخیص آنها از یکدیگر نیست. علاوه بر این، هنگامی که آلارم بر روی مانیتور به صدا درمی‌آید، احتمال دارد علت آن از میدان دید دوربین خارج شود. در صورتی‌ که سیستم بر روی حالت ضبط بی وقفه تنظیم شده باشد، امکان بازبینی صحنه وجود دارد اما شاید برای نشان دادن عکس العمل به موقع خیلی دیر شده باشد.

بیشتر بخوانید: دوربین تی وی تی

داهوا

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.